Návšteva mesta Trebišov

Keďže sa naďalej vzdelávame v geografii a histórii Slovenska, naplánovali sme si na stredu 15. júna exkurziu v Trebišove. Povedali sme si, že je lepšie raz vidieť, ako viackrát počuť. A keďže toto mesto dosiaľ nikto z nás nenavštívil, kúpili sme si cestovné lístky, zbalili si proviant a tekutiny, športovo sa vychystali a v stredu ráno vyrazili.

Cesta vlakom ubehla rýchlo a ani sme sa nenazdali, už sme na stanici v Trebišove stáli. Cestovateľský sprievodca na internete nám odporučil návštevu Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína a Andrássiovský historický park, v ktorom sa nachádza jazierko a Mauzóleum grófa Júliusa Andrássyho.

Kým sme došli do cieľa svojej cesty, prešli sme sa centrom mesta. Hoci je malé, ponúka základné služby, ktoré ľudia potrebujú. Lekáreň, kaviareň, banku, obchody s domácimi potrebami a textilom, záložňu či cukráreň. Všetko po ruke. V doobedných hodinách sme v centre nestretli veľa ľudí, pôsobilo na nás rodinne a pohodovo.

Najskôr sme navštívili barokovo – klasicistický kaštieľ, v ktorom sídli múzeum. Po expozícii nás sprevádzala milá sprievodkyňa, ktorá nás oboznámila s rodmi, ktoré kaštieľ obývali. Dozvedeli sme sa, že za jeho výstavbu môžeme poďakovať Imrichovi Czákymu. Zaujímavosťou je, že na výstavbu sa použili tehly z hradu Parič, ktorého jediná zachovalá stena sa nachádza v mestskom parku. Prešli sme sa jednotlivými izbami, navštívili sme expozíciu vína v podzemí. Najviac nás však zaujala expozícia fotografickej techniky, v rámci ktorej sme spoznali staré druhy fotoaparátov a filmov, ktoré používali ešte naši rodinní príslušníci.

Po nákupe suvenírov a spoločnom zapózovaní na skupinovú fotku sme sa vydali na prieskum parku. Poskytol nám príjemné útočisko pred slnkom. Pobavili sme sa na naháňajúcich vevericiach, oddýchli sme pri jazierku, na ktorom lenivo levitovali rôzne druhy lekien. Z blízka sme si obzreli Mauzóleum Júliusa Andrássyho, v ktorom je pochovaný so svojimi rodinnými príslušníkmi. Znalec hradov a zámkov Peťo nám porozprával o hrade Parič, ktorý kedysi na území dnešného parku stál a pomaličky sme sa vydali na spiatočnú cestu.

Do Košíc sme prišli podľa grafikonu, bez meškania. Spokojní s výletom a novými poznatkami, ktoré sme získali. Možno by si niekto povedal, že Trebišov je malé mesto, ktoré nemá čo návštevníkom ponúknuť. Ale my sme sa presvedčili, že ak človek chce, nájde aj v malom meste zaujímavé a pekné miesta.

Add a Comment