Návšteva ZOO v Košiciach

Po dlhých mesiacoch izolácie v exteriéry sme sa vyzbrojení negatívnymi testami a respirátormi vybrali navštíviť našu najväčšiu ZOO – ZOO v Košiciach. Nadšení z výletu sme sa stretli na Staničnom námestí, odkiaľ sme spoločne spojom č. 29 vyrazili v ústrety nových zážitkov a najmä zmene zo zabehnutého stereotypu. Skorší odchod zo stanice sa ukázal dobrým riešením, nakoľko návštevníkov v ZOO nebolo veľa.
Kochali sme sa známymi i nevšednejšími druhmi zvierat. Zaujali nás oddychujúce levice, neustále pobehujúce pandy červené, pažravé lamy, či pre nás neznáme damány. Ako sme sa z popisu dozvedeli, tieto cicavce sa vyskytujú len na africkom kontinente. Hoci pôsobia ako roztomilé plyšové zvieratká, dorastajú do dĺžky 70 cm a vážia až 8 kg. Bolo vtipné sledovať, ako si vylihujú na teplých slnečných lúčoch a nenechajú sa vyrušovať pohľadmi zvedavých návštevníkov.
Ako to už býva, na čerstvom vzduchu rýchlo vytrávi. Hladní sme sa presunuli k lavičkám, kde sme si schuti pochutnali na doma pripravených proviantoch. Po doplnení energie sme sa presunuli k dravcom, sovám a krkavcom. Práve tieto majestátne živočíchy v nás vzbudili najväčší obdiv. Škoda len, že práve títo operenci majú vo svojich voliérach tak málo miesta a pritom vo voľnej prírode plachtia vo výškach nad nekonečnou krajinou. Úsmevné bolo pre nás sledovanie čiperných surikát, ktoré sa nadšene klbčili, pričom jeden zástupca druhu stál vždy na stráži a sledoval, či jemu a jeho súkmeňovcom nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Roztomilé boli i malé medvieďatá či hlučné kačice. Ani sme sa nenazdali a prešli sme sa popri všetkých klietkach a voliérach. Už len nákup suvenírov, spoločná fotka a poď ho naspäť, do civilizácie.
Všetci sme sa zhodli na tom, že hoci bolo ráno chladnejšie, bol by hriech presedieť krásny slnečný deň dnu. Opäť sme si uvedomili, aká je sloboda dôležitá. Nielen pre nás, ale najmä pre zvieratá, ktoré väčšinu života strávia zavreté v malých klietkach. Užívajme si zodpovedne uvoľnené protipandemické nariadenia a pokúsme sa prežiť život aktívne, nie ako zvieratká v klietkach.