Neformálne vzdelávanie sa v Steelparku

Dňa 16.7.2020 sme navštívili interaktívne vedeckotechnické centrum Steelpark v Košiciach. Ako sme sa na vlastné oči presvedčili, na tomto mieste sa spája učenie s hrou a zážitkami.  Stála expozícia je rozdelená na niekoľko častí. Vedy ako strojárstvo, fyzika, metalurgia, biológia, optika, matematika, logika, robotika či chémia zrozumiteľnou formou vysvetľujú interaktívne exponáty či 3D kino. Prostredníctvom nich sme sa naučili napríklad to, ako sú pracovníci pri vysokých peciach chránení ochranným odevom, ako samotné vysoké pece pracujú a prečo sa volajú tak, ako sa volajú. Zaujímavé bolo sledovanie ako sa z nerastov obsahujúcich železo po zložitom procese stane karoséria auta či iné predmety využívané v každodennom živote. Pomocou magnetu sme presunuli kovové predmety určené do „šrotu“, vysvetlili sme si, ako funguje nekonečné zrkadlo či imaginárny ihlan. Odmerali sme si elektrickú aktivitu svalov, srdca a mozgu. Svojím nesústredením sme sa pokúsili uviesť guľôčku do pohybu. Všetkých nás rozosmial tancujúci robot, ktorý nám kládol otázky a poriadne nás „nachytal“. Zopakovali sme si, čo je to Brawnov pohyb a prostredníctvom magnetov sme si vyskúšali, ako tento jav funguje.

Kým prvá časť bola zaujímavá hlavne pre chlapcov (ale aj dievčatá si osvojili nové poznatky), druhá časť nášho neformálneho vzdelávania nás oboznámila so šperkami, ktoré sú typické pre jednotlivé kontinenty. Tu sa nevedeli vynadívať najmä dievčatá. Niektoré zaujali malé a nevýrazné náramky, iným sa zas páčili pestrofarebné a „mohutné“ náhrdelníky.

Každý z nás si teda našiel niečo, čo sa mu páčilo a každého nadchlo niečo iné. Podstatné je, že sme si opäť rozšírili záber svojich vedomostí a mali sme možnosť dozvedieť sa inak zložité informácie hravou formou a nemuseli sme sa pri tom „bifľovať“ poučky. Škoda, že takáto forma vzdelávania „nebola IN“ v časoch, keď sme „dreli“ školské lavice my :).

Add a Comment