Divadelné predstavenie „Netopier“

Tohtoročnú „divadelnú sezónu“ sme zahájili návštevou Štátneho Divadla v Košiciach. Spoločne sme si dňa 21.1.2020 pozreli predstavenie pod názvom Netopier. Po zakúpení lístkov a usadení sa v lóžach sme sa zahĺbili do operety, ktorej autorom je Johann Strauss ml.

V úvode nás uchvátila hra sprievodného orchestra. Bolo fascinujúce sledovať, aký boli jednotliví hudobníci zladení. Napriek tomu, že každý hral na svoj hudobný nástroj, tvorili harmonický celok, ktorý sa riadil pokynmi energického dirigenta. Orchester doprevádzal hercov a spevákov na javisku počas troch dejstiev.

Dynamický nebol len sprievod orchestra, ale aj samotný dej predstavenia. V úvode sme sa spoznali s Einsensteinom, ktorý bol odsúdený na 8 dní väzenia, lebo urazil policajta. Jeho priateľ Falke, ktorý bol na poslednom maškarnom bále prezlečený za Netopiera a z ktorého si Eisenstein urobil kanadský žartík sa mu chcel pomstiť. Nahovoril Eisensteina, aby išiel do väzenia až ráno a večer strávil na veľkom bále ruského princa Orlovského. Jeho žena Rosalinda sa stretla so svojou bývalou láskou, tenoristom Alfrédom. Vyrušil ich riaditeľ väznice Frank, ktorý prišiel osobne odviesť Eisensteina do väzenia. Rosalinda nechcela byť kompromitovaná a tak ho nahovorila, aby išiel do väzenia namiesto jej muža.

Druhe dejstvo sa odohrávalo na bále, kde bol pozvaný nielen Eisenstein, ale aj Rosalinda. Frank pozval aj slúžku Adélu, pričom všetkých presvedčil, aby vystupovali pod inými menami. Frank a Eisenstein sa spriatelili. Záletný Eisenstein najprv začal dvoriť vlastnej slúžke a neskôr aj manželke, ktorá mala na tvári masku a vydávala sa za tajomnú maďarskú grófku. Rosalinda získala jeho hodinky, s ktorými sa jej manžel zvykol pred ženami chváliť.

Tretie dejstvo nás rozosmialo. Nielen z hereckého výkonu „opitého“ zamestnanca väznice ale aj z rozuzlenia príbehu. Riaditeľ Frank po prehýrenej noci prišiel do väznice. Neskôr prišiel aj Eisenstein a s prekvapením tam stretol svojho nového priateľa, ktorý mu oznámil, že „Eisenstein“ už od večera sedí vo väzení. Aby stretnutí nebolo málo, do väzenia prišla aj Rosalinda, ktorá chcela vyslobodiť Alfreda. Eisenstein pred manželkou odhalil svoju totožnosť, tá mu na oplátku ukázala hodinky, ktoré ako „maďarská grófka“ od neho získala na bále. Keď už bol chaos dokonalý, dostavil sa do väzenia i Falke s hosťami z bálu a vysvetlil,  že to všetko je pomsta „Netopiera“. A ako to už býva, všetko sa na konci na dobré obrátilo –  Eisenstein sa udobril s manželkou a odsedel si zvyšok trestu.

Predstavenie v nás zanechalo príjemné pocity. Užili sme si jedinečnú atmosféru nášho krásneho divadla, pokochali sme sa rozmanitými kostýmami jednotlivých protagonistov, zabavili sme sa na vtipných scénkach. A čo je najdôležitejšie – boli sme medzi ľuďmi. Príjemne naladení sme sa pred divadlom ešte odfotografovali a pobrali sme sa domov.

Add a Comment